ربات قاصدک که از نور و باد انرژی می‌گیرد

این پژوهش، در مجله «علوم پیشرفته» به چاپ رسید.

بسیاری از گروه‌های پژوهشی سراسر جهان در سال‌های اخیر، ربات‌های مینیاتوری را از پلیمرهای ساخته شده‌اند که به محرک‌های بیرونی واکنش نشان می‌دهند. این ربات‌ها شامل یک ماهی رباتیک، ربات‌های دارورسان با راه رفتن و زنبورها و مگس‌های رباتیک با قابلیت پرواز هستند که همه آنها با تابش نور حرکت می‌کنند.

ربات پرنده آن‌ها که «آئروربات پرنده بر مجموعه‌های واکنش‌دهنده به نور»(FAIRY) نامیده می‌شود، تنها ۱.۲ میلی‌گرم وزن دارد. این معناست که حتی با یک نسیم هم می‌تواند حرکت کند.

پژوهشگران قصد دارند ربات را به حدود ۱۰ سانتی‌متر افزایش دهند تا بتوان از آن برای حمل دستگاه‌های میکروالکترونیکی گیرنده‌های GPS یا ترکیبات شیمیایی استفاده کرد. شاید این ربات روزی به عنوان یک دانه قاصدک عمل مصنوعی کند که با گرده‌ها به می‌رود و به سمت گیاهانی که به آن نیاز دارند، می‌رود.

ربات قاصدک که از نور و باد انرژی می‌گیرد

عکس‌هایی از نمای بالا و جانبی قاصدک طبیعی و قاصدک مصنوعی FAIRY

یک ربات کوچک که با الهام از قاصد ساخته شده است، از نور و باد انرژی می‌گیرد تا در هوای پرواز کند.

محرک ربات، وسیله‌ای است که انرژی مانند نور یا برق را به انرژی جنبشی تبدیل می‌کند. زنگ ادامه داد: محرک از الاستومر کریستالی واکنش دهنده به نور ساخته شده است که باعث باز شدن یا بسته شدن مویچه‌ها در اثر حرکت نور مرئی می‌شود.

مهندسان در این پژوهش، برای ساخت یک ربات پرنده جدید، از نوعی قاصدک الهام گرفتند. ظاهر این ربات شبیه به دانه قاصدک است. ربات، مویچه‌های بسیار ظریفی دارد که از دو بال بیرون می‌زند و وقتی با نور فعال می‌شوند، به آرامی تکان می‌خورند. زمانی که نور به ربات تابیده می‌شود، باز شدن یا تا شدن بالهای آن را به همراه دارد. از این ویژگی می‌توان برای کنترل برخاستن و فرود ربات استفاده کرد.

ربات قاصدک که از نور و باد انرژی می‌گیرد

در تاریکی باد کم، ربات FAIRY بی‌حرکت می‌ماند اما زمانی که نور کافی داشته باشد، بال‌های خود را به طور خودکار می‌گشاید و در جریان باد پرواز می‌کند.

ربات قاصدک که از نور و باد انرژی می‌گیرد

عکس‌های FAIRY در حالی که با تابش نور، بال‌های خود را باز و بسته می‌کند

انتهای پیام



منبع

«هائو زنگ» (Hao Zeng)، از پژوهشگران این پروژه گفت: این ربات که نسبت به همتایان خود برتری دارد، به یک محرک نرم افزاری است.

وی افزود: از آنجایی که از دست دادن حشرات گردافشان در اثر گرمایش جهانی، به تهدیدی جدی برای تنوع زیستی و تولید مواد غذایی تبدیل شده است، این امر بر کشاورزی در سطح جهان خواهد داشت.

زنگ ادامه داد: به نظر می‌رسد که این یک داستان علمی-تخیلی است اما آزمایش‌های اثبات مفهومی است که در تحقیقات ما گنجانده شده‌اند، نشان می‌دهند رباتی که ما ابداع کرده‌ایم، گام مهمی را به کاربردهای واقعی مناسب برای گردآوری‌های برمی‌دارد.

زنگ گفت: ربات FAIRY را می‌توان با یک منبع نور مانند پرتو لیزر یا LED تغذیه و کنترل کرد. اکتواتور ربات، انرژی نور را به انرژی جنبشی تبدیل می‌کند و بال‌های ربات را حرکت می‌دهد تا ربات هنگام پرواز کردن، تغییر جهت دهد یا برخاستن و فرود را کنترل کند.

ربات قاصدک که از نور و باد انرژی می‌گیرد

عکس‌های FAIRY در روشنایی

حوزه رباتیک نرم افزاری استفاده از مواد منعف‌تر برای ساخت ربات‌هایی پایه‌ای است که با الگوبرداری از نمونه‌های طبیعی مانند خرچنگ و یپلنگ طراحی می‌شوند. این کار باعث می شود که ربات ها را پویاتر کند و در محیط های گوناگون حرکت کند.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، دانش «دانشگاه تامپره»(Tampere University) فنلاند، یک ربات چهار میلی‌متری ساخته شده است که از انرژی باد و نور برای پرواز در هوای استفاده می‌کند.